2016. július 15., péntek

D. Gray-man Hallow - Vigyázat fangirl poszt!!

   Amikor középiskolás voltam úgy hivatkoztam a D. Gray-man új évadjára, mintha az már a küszöbön kopogtatott volna. ("Na majd a következő évadban...!") Fel sem merült bennem a gondolat, hogy esetleg nem lesz következő évad. Pedig a japánoknál akkor már két éve nem volt semmiféle mozgolódás a sorozat háza táján. Én viszont el sem tudtam képzelni, hogy egy már 103 epizódot megélt történetet ne folytassanak, pláne akkor, ha a folytatás meglehetősen ígéretesnek látszik. (Oké, tudom, hogy ez a legtöbb animére igaz. És azt is tudom, hogy általában a legjobb részek mind kimaradnak amiatt, hogy nem dolgozzák fel végig a mangát. No, de én naiv vagyok!) Aztán ahogy teltek az évek, már nem érdekelt lesz-e új évad. Az sokkal égetőbb kérdés volt, hogy lesznek-e még új fejezetek?! Mivel a manga is évekre parkolópályára került. Végül amikor már annak is örültünk, hogy három év után Allen kalandja újra beindul és néhány havonta kapunk egy-egy új fejezet, akkor bejelentették a nagy hírt és tíz évvel az első évad megjelenése után elindították az új sorozatot, 2016 július negyedikén. 


   Na de miről is szól a D. Gray-man? Ha akadnának olyanok, akik az elmúlt években elfelejtették volna. (Állítólag ilyen is van.) Vagy azoknak, akik most ismerkednének vele. Csupán dióhéjban: A XIX. századi világban akad egy magát Fekete Rendnek nevező szervezet, amelynek tagjai vért és verejtéket nem kímélve fáradoznak azon, hogy a világot megtisztítsák a démonoknak - ha valakinek így jobban tetszik Akumáknak - a létezésétől. A démonokat azonban csak az ártatlansággal/innocence-szel  - maradjunk inkább az Innocence-nél, a barátaim szerettek mindenféle dolgokat belelátni ebbe az ártatlanság témába - felruházott fegyvereket forgató ördögűzők képesek megsemmisíteni. A valódi ellenséget azonban nem a démonok jelentik a Fekete Rend számára, hanem az Ezeréves Gróf, akinek a kezében összefutnak a szálak. A történet főhőse Allen Walker, egy elátkozott fiú, akinek feladata (a társaival egyetemben) a világban szétszóródott Innocence szilánkok összegyűjtése és az Ezeréves Gróf  legyőzése, amennyiben elbuknak küldetésükben az a világ pusztulásával járhat. Ez lenne a történet, tényleg dióhéjban. Mert hát valljuk be kettőszáz plusz fejezetbe bőven fér küzdelem, ármánykodás és minden, ami szemnek és szájnak ingere. 
   

   Szóval nézzük mit is kaptak a rajongók az új évadtól az eddigi két rész alapján. Gyönyörű grafikát mindenképpen. D. Gray-man-hez méltó sötét hangulat? Pipa! A történet már az első résszel odacsap. Csapjanak is oda, ugyanis 13 részbe nem fér bele, hogy telenyomják fillerekkel az egészet. (Az öcsém szerint mondjuk unalmas volt, nyilván nem folyt elég vér, de én nem tudok egyetérteni vele.) Sorra hangzanak el olyan információk és játszódnak le olyan események, amelyek a feje tetejére állítanak mindent, amit korábban tudtunk. (Mi a szerepe Marian Cross-nak? Ki volt Mana Walker? Mit akar a Tizennegyedik? Stb.) És innentől minden csak egyre bonyolultabb lesz. Persze, aki nyomonköveti mangát, annak nem sok újdonsággal kecsegtetnek az új epizódok, bár őszintén szólva rám már igencsak rám fért némi ismétlés. 

   Ami az én nagy problémám az új sorozattal, az az új évaddal együtt járó új szinkron. Allen esetében még csak el tudom fogadni. Murase Ayumu hangja valamivel több érettséget tükröz, na de lecserélni Suzumura Kenichit (Lavi) vagy Takahiro Sakurait (Kanda)??? Mindkét szinkronszínészt nagyon szeretem, de Lavi hangjának lecserélése különösen fáj akkor is, ha nem veszem figyelembe a saját preferenciáimat. Suzumura Kenichi zseniálisan alakította a kedves, bohókás nyomokban komolyságot tartalmazó Lavit. Az új hanggal (Natsuki Hanae) mintha a karakter vált volna gyengébbé, elveszett a varázsa. Persze lehet, hogy csak nehezen szokom meg a változást. Ami (vagy aki) miatt viszont jár a virtuális piros pont az Kaoru Wada (Inuyasha, Bújj, bújj szellem), a zeneszerző. Szerencsére ő maradt, ez pedig garancia a hangulatra.

   Még egy kérdés maradt bennem. Komolyan gondolták a 13 részt? 13 rész? Ennyi?! Hat évig várok és kiszúrják a szemem 13 résszel?! Először azt gondoltam, hogy ennyi résszel elkezdeni is kár, aztán az optimista énem nyilván lepofozta a pesszimista felemet és ez azt mondatta velem, hogy ha csak 13 rész, hát akkor 13 rész és örüljünk ennek is. És örülök is! Azért bízom abban, hogy a japánok tudnak valamit, amit én nem. Az opening alapján az a terv, hogy ez az évad feldolgozza Kanda történetét. Ami viszonylag sok fejezetet jelent. Talán Hoshino Katsura - a mangaka - lassan lezárja a történetet, mi pedig kaphatunk újabb 13 részt amelyből esetleg megtudhatjuk, hogy mi lesz végül Allen Walker és a világ sorsa. (Éljen a naivitás!)


Off: Ma megjelent a legújabb fejezet, szám szerint a 223., tehát google-re fel! 




Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése